• dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Zupa krem z zielonych ogórków

    Sprzątając kuchnię natknęłam się na smutnego, samotnego gigantycznego ziemniaka i dwa zielone ogórki. Co z nich zrobić? Zupę! Nigdy wcześniej nie robiłam zupy ogórkowej z zielonych ogórków, zawsze były to kiszone, więc ugotowałam obiad całkowicie na oko i na czuja. Jak się okazało – zupa jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnej ogórkowej, ponieważ jest mniej kwaśna, a do tego bardziej ogórkowa 🙂 Przede wszystkim kolejny raz sprawdził się pomysł robienia domowej podstawy do zup. Co to takiego? Przeczytajcie ten post. * Co potrzebujemy do zupy? 1 podstawę do zup 1 wielkiego ziemniaka, albo dwa średnie 2 większe zielone ogórki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2 kostki wegańskiego bulionu 2…

  • dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Poznańskie pyzy

    Parę tygodni po przeprowadzeniu się do Warszawy, naszła mnie ogromna chęć na pyzy z wegetariańskim sosem myśliwskiem. Wystarczy pójść do sklepu kupić pyzy, a potem szybko zrobić sos. No i tutaj się zdziwiłam… W Warszawie pod hasłem „Pyzy” najczęściej znajdziemy pyzy z mięsem, ale ja bym je raczej nazwała knedlami z mięsem. Ani trochę nie przypominają poznańskich pyz. W paru sklepach znalazłam „moje” pyzy, jednak doszłam do wniosku, że warto zacząć robić domowe, ponieważ zaoszczędzę czas i nogi 🙂 Wypróbowałam parę przepisów z Internetu, zmodyfikowałam je, połączyłam i od tego czasu robię tylko takie. Są przepyszne! Co potrzebujemy? 600 g mąki pszennej + trochę 2 opakowania suchych drożdży 250 ml…