• dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Pizza na cieście francuskim

    Przepis, który jest dowodem, że lenistwo czasami popłaca, a najlepsze rzeczy odkrywa się przez przypadek. Swojego czasu często jedliśmy pizzę, na domowym cieście, ale na wszelki wypadek trzymałam w lodówce jeden gotowy spód „w rolce”. Kiedyś miałam mało czasu na przygotowanie obiadu, więc stwierdziłam, że jest to idealny moment na wykorzystanie gotowego ciasta. Otworzyłam je i dopiero wtedy zauważyłam, że pomyliłam spód z ciastem francuskim.  A co mi tam, trujące nie jest, więc się zje.  I zrobiłam pizzę.  Od tego czasu jemy tylko pizzę na cieście francuskim, a osoby, które skorzystały z przepisu piszą, że jest to najlepsza domowa pizza 🙂 Ogromnym plusem tego przepisu jest to, że do zrobienia…

  • dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Kluski śląskie

    W jaki sposób wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu? Zrobić z nich puree, dodać skrobię ziemniaczaną, jajko i kolacja gotowa 🙂  Ja dodatkowo dodaję masło i odrobinę mleka, aby były delikatniejsze. Większość zna ten przepis, ale może trafi się jedna duszyczka, która zawsze ma problem z ziemniakami i koniec końców lądują w koszu na śmieci.  Lubię kluski śląskie, ponieważ nie ważne czy zostały nam trzy małe ziemniaczki, czy trzy kilo, to kluski zawsze wyjdą pyszne. Można do nich dorobić sos, albo wykorzystać ten z obiadu. Ewentualnie można polać masłem, położyć na nie masło czosnkowe, albo posypać koperkiem.  Ile pomysłów tyle opcji smakowych. Dodam tylko, że ziemniaki (jak i pozostałe warzywa)…

  • dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Zupa krem z zielonych ogórków

    Sprzątając kuchnię natknęłam się na smutnego, samotnego gigantycznego ziemniaka i dwa zielone ogórki. Co z nich zrobić? Zupę! Nigdy wcześniej nie robiłam zupy ogórkowej z zielonych ogórków, zawsze były to kiszone, więc ugotowałam obiad całkowicie na oko i na czuja. Jak się okazało – zupa jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnej ogórkowej, ponieważ jest mniej kwaśna, a do tego bardziej ogórkowa 🙂 Przede wszystkim kolejny raz sprawdził się pomysł robienia domowej podstawy do zup. Co to takiego? Przeczytajcie ten post. * Co potrzebujemy do zupy? 1 podstawę do zup 1 wielkiego ziemniaka, albo dwa średnie 2 większe zielone ogórki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2 kostki wegańskiego bulionu 2…

  • dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Poznańskie pyzy

    Parę tygodni po przeprowadzeniu się do Warszawy, naszła mnie ogromna chęć na pyzy z wegetariańskim sosem myśliwskiem. Wystarczy pójść do sklepu kupić pyzy, a potem szybko zrobić sos. No i tutaj się zdziwiłam… W Warszawie pod hasłem „Pyzy” najczęściej znajdziemy pyzy z mięsem, ale ja bym je raczej nazwała knedlami z mięsem. Ani trochę nie przypominają poznańskich pyz. W paru sklepach znalazłam „moje” pyzy, jednak doszłam do wniosku, że warto zacząć robić domowe, ponieważ zaoszczędzę czas i nogi 🙂 Wypróbowałam parę przepisów z Internetu, zmodyfikowałam je, połączyłam i od tego czasu robię tylko takie. Są przepyszne! Co potrzebujemy? 600 g mąki pszennej + trochę 2 opakowania suchych drożdży 250 ml…