desery, herbatka, kuchnia

Beza Pavlova

Od kiedy pamiętam kocham bezy! Bezy, beziki, beziczki… Chrupiące na zewnątrz, a piankowe w środku. Pamiętam moją pierwszą domową Pavlovę. Zrobiłam ją w 2015 roku po tym jak zobaczyłam zdjęcie znajomej, która jeździła w ciąży po mieście i szukała Pavlovy. Stwierdziłam, że nie mogę dopuścić, aby i mnie to spotkało i nauczę się robić bezę… Read More Beza Pavlova

desery, herbatka, kuchnia, śniadanie i kolacja

Gofry na słodko i wytrawnie

Gofry to smak lata i wakacji, uwielbiam je! Jednak za każdym razem, gdy musiałam wydać 10 (albo i więcej) złotych za jednego gofra ze świadomością, że może tu akurat nie będzie mi smakować robiło mi się niemrawo. Nie lubię gofrów, naleśników, ani ciast, które mają charakterystyczny posmak mąki. Zaklejają od wewnątrz, czuję jak mąka mi… Read More Gofry na słodko i wytrawnie

desery, herbatka, kuchnia

Drożdżówki z owocami

Wychodzę z założenia, że gotowanie i pieczenie jest jak muzyka – trzeba poczuć, zamknąć oczy i tworzyć. Dlatego nigdy nie korzystam z przepisów. Przejrzę parę, aby zapoznać się z podstawowymi powtarzającymi się produktami, a potem robię po swojemu. Ma to swoje plusy i minusy. Plusem jest to, że każda potrawa jest dopracowana i inna, minusem… Read More Drożdżówki z owocami

herbatka, kuchnia, obiady

Zupa krem z zielonych ogórków

Sprzątając kuchnię natknęłam się na smutnego, samotnego gigantycznego ziemniaka i dwa zielone ogórki. Co z nich zrobić? Zupę! Nigdy wcześniej nie robiłam zupy ogórkowej z zielonych ogórków, zawsze były to kiszone, więc ugotowałam obiad całkowicie na oko i na czuja. Jak się okazało – zupa jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnej ogórkowej, ponieważ jest mniej kwaśna,… Read More Zupa krem z zielonych ogórków

ciekawostki, herbatka, kuchnia

Wybór jajek – w Twoich rękach życie kur!

Przez rok byłam na diecie wegańskiej, na której zdecydowanie lepiej się czułam, niż będąc całe życie na diecie tradycyjnej (mięso, jajka, nabiał). Po tym czasie jednak musiałam zacząć wprowadzać niektóre produkty odzwierzęce, takie jak jajka, miód i przetwory mleczne. Mleka krowiego nadal nie piję, ponieważ po nim umieram, natomiast pozostałe produkty jadam sporadycznie. Nie jem… Read More Wybór jajek – w Twoich rękach życie kur!

herbatka, kuchnia, obiady

Poznańskie pyzy

Parę tygodni po przeprowadzeniu się do Warszawy, naszła mnie ogromna chęć na pyzy z wegetariańskim sosem myśliwskiem. Wystarczy pójść do sklepu kupić pyzy, a potem szybko zrobić sos. No i tutaj się zdziwiłam… W Warszawie pod hasłem „Pyzy” najczęściej znajdziemy pyzy z mięsem, ale ja bym je raczej nazwała knedlami z mięsem. Ani trochę nie… Read More Poznańskie pyzy

herbatka, kuchnia, z książek i filmów

Wielkopolska polewka – „Szeptucha”

Polewka wywodzi się z Wielkopolski i jest zupą wielkopostną, często również gotowaną w piątki w ramach cotygodniowego piątkowego postu. Szczerze mówiąc, nigdy nie jadłam jej w domu, a niby też wywodzę się z Wielkopolski! Jadła ją natomiast (i to nawet często) moja ówczesna podstawówkowa przyjaciółka. Gdy przychodziłam po nią do domu, aby wyjść się pobawić… Read More Wielkopolska polewka – „Szeptucha”

herbatka, kuchnia, napoje

Mleko roślinne

Idąc do sklepu po mleko roślinne czasami, aż włos się jeży. Ceny wysokie, a skład często bardzo długi i chemiczny. Pewnie większość z Was myśli, że zrobienie mleka wegańskiego jest tak samo mozolne jak dojenie krowy (doiłam, to wiem 🙂 ) – nic bardziej mylnego! Mleko roślinne możemy zrobić w bardzo prosty i tak naprawdę… Read More Mleko roślinne