• dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Poznańskie pyzy

    Parę tygodni po przeprowadzeniu się do Warszawy, naszła mnie ogromna chęć na pyzy z wegetariańskim sosem myśliwskiem. Wystarczy pójść do sklepu kupić pyzy, a potem szybko zrobić sos. No i tutaj się zdziwiłam… W Warszawie pod hasłem „Pyzy” najczęściej znajdziemy pyzy z mięsem, ale ja bym je raczej nazwała knedlami z mięsem. Ani trochę nie przypominają poznańskich pyz. W paru sklepach znalazłam „moje” pyzy, jednak doszłam do wniosku, że warto zacząć robić domowe, ponieważ zaoszczędzę czas i nogi 🙂 Wypróbowałam parę przepisów z Internetu, zmodyfikowałam je, połączyłam i od tego czasu robię tylko takie. Są przepyszne! Co potrzebujemy? 600 g mąki pszennej + trochę 2 opakowania suchych drożdży 250 ml…

  • dla żołądka,  herbatka,  napoje

    Matcha zamiast kawy i melisy

    Lubicie kawę? Ja uwielbiam, ale po 3 filiżance robi mi się niemrawo na żołądku. Niestety należę do osób, które muszą pić kawę ze względu na ciśnienie, ale także na szybką utratę energii w ciągu dnia. Parę lat temu odkryłam Matchę – japońską sproszkowaną zieloną herbatę – i od tego czasu zawsze mam jej zapas na półce, zaraz koło kawy. Na początku kupowałam tę najtańszą, jednak z czasem przekonałam się, że warto wybrać lepszą, ponieważ bardzo różni się w smaku, a nawet w działaniu. Podobno ta lepsza matcha jest jaśniejsza i ma „żywszy” odcień – przetestowałam i się zgadza! Jak smakuje? Jak zielona herbata, ale jest delikatniejsza, mniej gorzka i ma…

  • dla żołądka,  herbatka,  z książek i filmów

    Wielkopolska polewka – „Szeptucha”

    Polewka wywodzi się z Wielkopolski i jest zupą wielkopostną, często również gotowaną w piątki w ramach cotygodniowego piątkowego postu. Szczerze mówiąc, nigdy nie jadłam jej w domu, a niby też wywodzę się z Wielkopolski! Jadła ją natomiast (i to nawet często) moja ówczesna podstawówkowa przyjaciółka. Gdy przychodziłam po nią do domu, aby wyjść się pobawić na podwórku, często trafiałam na końcówkę obiadu. Raz spróbowałam (dosłownie łyżeczkę) i pierwszym moim skojarzeniem było płynne ciasto na pierogi! Jedli ją bez ziemniaków, za to dość mocno zagęszczoną. Nie zostałam jej fanką. O zupie przypomniałam sobie jednak wczoraj podczas czytania „Szeptuchy” (Katarzyny Bereniki Miszczuk). Nie mam zielonego pojęcia, czy w tym tekście chodzi o…

  • dla żołądka,  herbatka,  napoje

    Mleko roślinne

    Idąc do sklepu po mleko roślinne czasami, aż włos się jeży. Ceny wysokie, a skład często bardzo długi i chemiczny. Pewnie większość z Was myśli, że zrobienie mleka wegańskiego jest tak samo mozolne jak dojenie krowy (doiłam, to wiem 🙂 ) – nic bardziej mylnego! Mleko roślinne możemy zrobić w bardzo prosty i tak naprawdę szybki sposób! Co potrzebujemy? W zależności od tego jakie mleko chcemy, są to: wiórki kokosowe, migdały, płatki (orkiszowe, owsiane, żytnie, jaglane) lub orzechy. Do tego: miskę, sitko, gazę (pół metrowej), blender i butelkę. Zasada jest jedna – na 200 g produktu przypada 1,2 litra przegotowanej wody. Co i jak? Krok po kroku (na przykładzie mleka…