• dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Pizza na cieście francuskim

    Przepis, który jest dowodem, że lenistwo czasami popłaca, a najlepsze rzeczy odkrywa się przez przypadek. Swojego czasu często jedliśmy pizzę, na domowym cieście, ale na wszelki wypadek trzymałam w lodówce jeden gotowy spód „w rolce”. Kiedyś miałam mało czasu na przygotowanie obiadu, więc stwierdziłam, że jest to idealny moment na wykorzystanie gotowego ciasta. Otworzyłam je i dopiero wtedy zauważyłam, że pomyliłam spód z ciastem francuskim.  A co mi tam, trujące nie jest, więc się zje.  I zrobiłam pizzę.  Od tego czasu jemy tylko pizzę na cieście francuskim, a osoby, które skorzystały z przepisu piszą, że jest to najlepsza domowa pizza 🙂 Ogromnym plusem tego przepisu jest to, że do zrobienia…

  • desery,  dla żołądka,  herbatka

    Tarta owocowa z kruszonką

    Przede wszystkim będzie to przepis na kruche ciasto, do którego możemy dodać owoce, na które aktualnie mamy ochotę. Wyjdzie wyśmienita ze śliwkami, malinami, truskawkami, wiśniami, brzoskwiniami, czy z jabłkami. Najpierw zagniatamy ciasto, które leżakuje w lodówce na czas przygotowywania owoców, następnie łączymy obie części (bez konieczności podpiekania samego spodu!), dodajemy kruszonkę i pieczemy ok 30 minut.  Szybko i smacznie 🙂 Składniki na kruche ciasto (foremka 24 cm): 20 dag mąki pszennej 1 jajko 100 g masła  1/2 szklanki cukru  1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego Składniki na kruszonkę: ok 1/4 kostki masła mąka cukier puder wiórki kokosowe Nie podam dokładnych ilości mąki i cukru pudru, ponieważ kruszonkę…

  • dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Kluski śląskie

    W jaki sposób wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu? Zrobić z nich puree, dodać skrobię ziemniaczaną, jajko i kolacja gotowa 🙂  Ja dodatkowo dodaję masło i odrobinę mleka, aby były delikatniejsze. Większość zna ten przepis, ale może trafi się jedna duszyczka, która zawsze ma problem z ziemniakami i koniec końców lądują w koszu na śmieci.  Lubię kluski śląskie, ponieważ nie ważne czy zostały nam trzy małe ziemniaczki, czy trzy kilo, to kluski zawsze wyjdą pyszne. Można do nich dorobić sos, albo wykorzystać ten z obiadu. Ewentualnie można polać masłem, położyć na nie masło czosnkowe, albo posypać koperkiem.  Ile pomysłów tyle opcji smakowych. Dodam tylko, że ziemniaki (jak i pozostałe warzywa)…

  • dla żołądka,  herbatka,  śniadanie i kolacja

    Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem

    Pyszny, chrupiący i aromatyczny domowy chleb. Kto nie lubi? Chyba każdy woli taki, niż gumowaty sklepowy. Jednak nie każdemu wychodzi. Poniżej znajdziecie przepis na prosty chleb, który na pewno Wam wyjdzie 🙂   Składniki na chleb: 300 g mąki pszennej typ 500 200 g mąki pełnoziarnistej chlebowej typu 2000 2 opakowania drożdży suchych (2x7g) – na 1 opakowaniu również wyjdzie 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 czubate łyżki płatków owsianych 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki ziarna słonecznika 400 ml ciepłej wody   Składniki do wyłożenia foremki: masło, bułka tarta i otręby (np. gryczane) Forma keksowa ok 20×10 cm   Przygotowanie:   Krok 1: Uszykuj 400 ml wody i odlej…

  • desery,  dla żołądka,  herbatka

    Beza Pavlova

    Od kiedy pamiętam kocham bezy! Bezy, beziki, beziczki… Chrupiące na zewnątrz, a piankowe w środku. Pamiętam moją pierwszą domową Pavlovę. Zrobiłam ją w 2015 roku po tym jak zobaczyłam zdjęcie znajomej, która jeździła w ciąży po mieście i szukała Pavlovy. Stwierdziłam, że nie mogę dopuścić, aby i mnie to spotkało i nauczę się robić bezę idealną. I śmiało mogę powiedzieć, że ta beza jest rzeczywiście idealna 😀 Chrupiąca skórka, piankowy środek. Słodka, ale nie za słodka (pomimo sporej ilości cukru = uwaga!). Średniowysoki blat bezowy z przepysznym kremem, który w zależności od ochoty i tego co mamy w mieszkaniu można przerobić na milion sposobów. W chwili gdy zrobicie dwa blaty…

  • desery,  dla żołądka,  herbatka,  śniadanie i kolacja

    Gofry na słodko i wytrawnie

    Gofry to smak lata i wakacji, uwielbiam je! Jednak za każdym razem, gdy musiałam wydać 10 (albo i więcej) złotych za jednego gofra ze świadomością, że może tu akurat nie będzie mi smakować robiło mi się niemrawo. Nie lubię gofrów, naleśników, ani ciast, które mają charakterystyczny posmak mąki. Zaklejają od wewnątrz, czuję jak mąka mi rośnie w ustach… W ramach spełniania dziecięcych marzeń kupiliśmy gofrownicę (polecam lidlową firmę – SilverCrest, mamy parę ich sprzętów i są wyjątkowo dobre i trwałe, a i cena jest przyjemna 🙂 ) Przeszukałam Internet w celu znalezienia podstawowych składników, aby później przepis lekko urozmaicić. Raz wychodziły za miękkie, raz miałam wrażenie, że składają się z…

  • desery,  dla żołądka,  herbatka

    Drożdżówki z owocami

    Wychodzę z założenia, że gotowanie i pieczenie jest jak muzyka – trzeba poczuć, zamknąć oczy i tworzyć. Dlatego nigdy nie korzystam z przepisów. Przejrzę parę, aby zapoznać się z podstawowymi powtarzającymi się produktami, a potem robię po swojemu. Ma to swoje plusy i minusy. Plusem jest to, że każda potrawa jest dopracowana i inna, minusem jest fakt, że nigdy nie zrobię dwa razy tak samo danej zupy czy ciasta. Stąd cieżko jest mi podać dokładną ilość danych produktów, ponieważ często dodaję na oko i w ostatniej chwili, ale…. Nie ma tego złego, każde masło jest inne, każda szklanka ma inną pojemność, dlatego zachęcam Was do zabawy moimi i swoimi przepisami.…

  • dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Zupa krem z zielonych ogórków

    Sprzątając kuchnię natknęłam się na smutnego, samotnego gigantycznego ziemniaka i dwa zielone ogórki. Co z nich zrobić? Zupę! Nigdy wcześniej nie robiłam zupy ogórkowej z zielonych ogórków, zawsze były to kiszone, więc ugotowałam obiad całkowicie na oko i na czuja. Jak się okazało – zupa jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnej ogórkowej, ponieważ jest mniej kwaśna, a do tego bardziej ogórkowa 🙂 Przede wszystkim kolejny raz sprawdził się pomysł robienia domowej podstawy do zup. Co to takiego? Przeczytajcie ten post. * Co potrzebujemy do zupy? 1 podstawę do zup 1 wielkiego ziemniaka, albo dwa średnie 2 większe zielone ogórki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2 kostki wegańskiego bulionu 2…

  • dla żołądka,  herbatka,  kuchenne diy

    Mrożona domowa porcja warzyw

    Ponieważ nigdy nie wiem co ugotuję na obiad, a nie lubię biegać po 1 marchewkę do warzywniaka, to raz na jakiś czas kupuję parę pęczków włoszczyzny i inne warzywa, kroję je i zamrażam. Dzięki czemu zawsze mam gotowy woreczek z podstawą do zup, sosów czy lecza 🙂 Oczywiście jeżeli mam możliwość ugotować obiad ze świeżych warzyw, to woreczki zostają na „czarną godzinę”, chociażby na niedzielę niehandlową. Gdzie kupić najlepsze woreczki? Po przetestowaniu paru firm jestem od dłuższego czasu wierna tym z Ikea. Są najmocniejsze i mają idealną wielkość. W Poznaniu włoszczyzna jest zdecydowanie mniejsza niż w Warszawie, więc w Stolicy kupując 1 pęczek robię 2 podstawy. Przepis na 1 małą…

  • ciekawostki,  dla żołądka,  herbatka

    Wybór jajek – w Twoich rękach życie kur!

    Przez rok byłam na diecie wegańskiej, na której zdecydowanie lepiej się czułam, niż będąc całe życie na diecie tradycyjnej (mięso, jajka, nabiał). Po tym czasie jednak musiałam zacząć wprowadzać niektóre produkty odzwierzęce, takie jak jajka, miód i przetwory mleczne. Mleka krowiego nadal nie piję, ponieważ po nim umieram, natomiast pozostałe produkty jadam sporadycznie. Nie jem mięsa 🙂 Nie chcę się tutaj zagłębiać w stan mojego zdrowia i dlaczego od czasu do czasu jem ww. rzeczy, natomiast zadam Wam pytanie – Czy wiecie jak wybrać jajka i co oznaczają poszczególne symbole, które są wybite na skorupce? źródło: http://estrefazdrowia.pl/ Większość ludzi podczas zakupów sugeruje się ceną, i tak jajka „0” są droższe…