• dla żołądka,  herbatka,  śniadanie i kolacja

    Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem

    Pyszny, chrupiący i aromatyczny domowy chleb. Kto nie lubi? Chyba każdy woli taki, niż gumowaty sklepowy. Jednak nie każdemu wychodzi. Poniżej znajdziecie przepis na prosty chleb, który na pewno Wam wyjdzie 🙂   Składniki na chleb: 300 g mąki pszennej typ 500 200 g mąki pełnoziarnistej chlebowej typu 2000 2 opakowania drożdży suchych (2x7g) – na 1 opakowaniu również wyjdzie 1 łyżka cukru 1 łyżeczka soli 3 czubate łyżki płatków owsianych 3 łyżki siemienia lnianego 3 łyżki ziarna słonecznika 400 ml ciepłej wody   Składniki do wyłożenia foremki: masło, bułka tarta i otręby (np. gryczane) Forma keksowa ok 20×10 cm   Przygotowanie:   Krok 1: Uszykuj 400 ml wody i odlej…

  • desery,  dla żołądka,  herbatka

    Beza Pavlova

    Od kiedy pamiętam kocham bezy! Bezy, beziki, beziczki… Chrupiące na zewnątrz, a piankowe w środku. Pamiętam moją pierwszą domową Pavlovę. Zrobiłam ją w 2015 roku po tym jak zobaczyłam zdjęcie znajomej, która jeździła w ciąży po mieście i szukała Pavlovy. Stwierdziłam, że nie mogę dopuścić, aby i mnie to spotkało i nauczę się robić bezę idealną. I śmiało mogę powiedzieć, że ta beza jest rzeczywiście idealna 😀 Chrupiąca skórka, piankowy środek. Słodka, ale nie za słodka (pomimo sporej ilości cukru = uwaga!). Średniowysoki blat bezowy z przepysznym kremem, który w zależności od ochoty i tego co mamy w mieszkaniu można przerobić na milion sposobów. W chwili gdy zrobicie dwa blaty…

  • desery,  dla żołądka,  herbatka,  śniadanie i kolacja

    Gofry na słodko i wytrawnie

    Gofry to smak lata i wakacji, uwielbiam je! Jednak za każdym razem, gdy musiałam wydać 10 (albo i więcej) złotych za jednego gofra ze świadomością, że może tu akurat nie będzie mi smakować robiło mi się niemrawo. Nie lubię gofrów, naleśników, ani ciast, które mają charakterystyczny posmak mąki. Zaklejają od wewnątrz, czuję jak mąka mi rośnie w ustach… W ramach spełniania dziecięcych marzeń kupiliśmy gofrownicę (polecam lidlową firmę – SilverCrest, mamy parę ich sprzętów i są wyjątkowo dobre i trwałe, a i cena jest przyjemna 🙂 ) Przeszukałam Internet w celu znalezienia podstawowych składników, aby później przepis lekko urozmaicić. Raz wychodziły za miękkie, raz miałam wrażenie, że składają się z…

  • desery,  dla żołądka,  herbatka

    Drożdżówki z owocami

    Wychodzę z założenia, że gotowanie i pieczenie jest jak muzyka – trzeba poczuć, zamknąć oczy i tworzyć. Dlatego nigdy nie korzystam z przepisów. Przejrzę parę, aby zapoznać się z podstawowymi powtarzającymi się produktami, a potem robię po swojemu. Ma to swoje plusy i minusy. Plusem jest to, że każda potrawa jest dopracowana i inna, minusem jest fakt, że nigdy nie zrobię dwa razy tak samo danej zupy czy ciasta. Stąd cieżko jest mi podać dokładną ilość danych produktów, ponieważ często dodaję na oko i w ostatniej chwili, ale…. Nie ma tego złego, każde masło jest inne, każda szklanka ma inną pojemność, dlatego zachęcam Was do zabawy moimi i swoimi przepisami.…

  • dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Zupa krem z zielonych ogórków

    Sprzątając kuchnię natknęłam się na smutnego, samotnego gigantycznego ziemniaka i dwa zielone ogórki. Co z nich zrobić? Zupę! Nigdy wcześniej nie robiłam zupy ogórkowej z zielonych ogórków, zawsze były to kiszone, więc ugotowałam obiad całkowicie na oko i na czuja. Jak się okazało – zupa jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnej ogórkowej, ponieważ jest mniej kwaśna, a do tego bardziej ogórkowa 🙂 Przede wszystkim kolejny raz sprawdził się pomysł robienia domowej podstawy do zup. Co to takiego? Przeczytajcie ten post. * Co potrzebujemy do zupy? 1 podstawę do zup 1 wielkiego ziemniaka, albo dwa średnie 2 większe zielone ogórki 3 liście laurowe 5 kulek ziela angielskiego 2 kostki wegańskiego bulionu 2…

  • dla żołądka,  herbatka,  kuchenne diy

    Mrożona domowa porcja warzyw

    Ponieważ nigdy nie wiem co ugotuję na obiad, a nie lubię biegać po 1 marchewkę do warzywniaka, to raz na jakiś czas kupuję parę pęczków włoszczyzny i inne warzywa, kroję je i zamrażam. Dzięki czemu zawsze mam gotowy woreczek z podstawą do zup, sosów czy lecza 🙂 Oczywiście jeżeli mam możliwość ugotować obiad ze świeżych warzyw, to woreczki zostają na „czarną godzinę”, chociażby na niedzielę niehandlową. Gdzie kupić najlepsze woreczki? Po przetestowaniu paru firm jestem od dłuższego czasu wierna tym z Ikea. Są najmocniejsze i mają idealną wielkość. W Poznaniu włoszczyzna jest zdecydowanie mniejsza niż w Warszawie, więc w Stolicy kupując 1 pęczek robię 2 podstawy. Przepis na 1 małą…

  • ciekawostki,  dla żołądka,  herbatka

    Wybór jajek – w Twoich rękach życie kur!

    Przez rok byłam na diecie wegańskiej, na której zdecydowanie lepiej się czułam, niż będąc całe życie na diecie tradycyjnej (mięso, jajka, nabiał). Po tym czasie jednak musiałam zacząć wprowadzać niektóre produkty odzwierzęce, takie jak jajka, miód i przetwory mleczne. Mleka krowiego nadal nie piję, ponieważ po nim umieram, natomiast pozostałe produkty jadam sporadycznie. Nie jem mięsa 🙂 Nie chcę się tutaj zagłębiać w stan mojego zdrowia i dlaczego od czasu do czasu jem ww. rzeczy, natomiast zadam Wam pytanie – Czy wiecie jak wybrać jajka i co oznaczają poszczególne symbole, które są wybite na skorupce? źródło: http://estrefazdrowia.pl/ Większość ludzi podczas zakupów sugeruje się ceną, i tak jajka „0” są droższe…

  • dla żołądka,  herbatka,  obiady

    Poznańskie pyzy

    Parę tygodni po przeprowadzeniu się do Warszawy, naszła mnie ogromna chęć na pyzy z wegetariańskim sosem myśliwskiem. Wystarczy pójść do sklepu kupić pyzy, a potem szybko zrobić sos. No i tutaj się zdziwiłam… W Warszawie pod hasłem „Pyzy” najczęściej znajdziemy pyzy z mięsem, ale ja bym je raczej nazwała knedlami z mięsem. Ani trochę nie przypominają poznańskich pyz. W paru sklepach znalazłam „moje” pyzy, jednak doszłam do wniosku, że warto zacząć robić domowe, ponieważ zaoszczędzę czas i nogi 🙂 Wypróbowałam parę przepisów z Internetu, zmodyfikowałam je, połączyłam i od tego czasu robię tylko takie. Są przepyszne! Co potrzebujemy? 600 g mąki pszennej + trochę 2 opakowania suchych drożdży 250 ml…

  • dla żołądka,  herbatka,  napoje

    Matcha zamiast kawy i melisy

    Lubicie kawę? Ja uwielbiam, ale po 3 filiżance robi mi się niemrawo na żołądku. Niestety należę do osób, które muszą pić kawę ze względu na ciśnienie, ale także na szybką utratę energii w ciągu dnia. Parę lat temu odkryłam Matchę – japońską sproszkowaną zieloną herbatę – i od tego czasu zawsze mam jej zapas na półce, zaraz koło kawy. Na początku kupowałam tę najtańszą, jednak z czasem przekonałam się, że warto wybrać lepszą, ponieważ bardzo różni się w smaku, a nawet w działaniu. Podobno ta lepsza matcha jest jaśniejsza i ma „żywszy” odcień – przetestowałam i się zgadza! Jak smakuje? Jak zielona herbata, ale jest delikatniejsza, mniej gorzka i ma…

  • dla żołądka,  herbatka,  z książek i filmów

    Wielkopolska polewka – „Szeptucha”

    Polewka wywodzi się z Wielkopolski i jest zupą wielkopostną, często również gotowaną w piątki w ramach cotygodniowego piątkowego postu. Szczerze mówiąc, nigdy nie jadłam jej w domu, a niby też wywodzę się z Wielkopolski! Jadła ją natomiast (i to nawet często) moja ówczesna podstawówkowa przyjaciółka. Gdy przychodziłam po nią do domu, aby wyjść się pobawić na podwórku, często trafiałam na końcówkę obiadu. Raz spróbowałam (dosłownie łyżeczkę) i pierwszym moim skojarzeniem było płynne ciasto na pierogi! Jedli ją bez ziemniaków, za to dość mocno zagęszczoną. Nie zostałam jej fanką. O zupie przypomniałam sobie jednak wczoraj podczas czytania „Szeptuchy” (Katarzyny Bereniki Miszczuk). Nie mam zielonego pojęcia, czy w tym tekście chodzi o…