• desery,  dla żołądka,  herbatka

    Beza Pavlova

    Od kiedy pamiętam kocham bezy! Bezy, beziki, beziczki… Chrupiące na zewnątrz, a piankowe w środku. Pamiętam moją pierwszą domową Pavlovę. Zrobiłam ją w 2015 roku po tym jak zobaczyłam zdjęcie znajomej, która jeździła w ciąży po mieście i szukała Pavlovy. Stwierdziłam, że nie mogę dopuścić, aby i mnie to spotkało i nauczę się robić bezę idealną. I śmiało mogę powiedzieć, że ta beza jest rzeczywiście idealna 😀 Chrupiąca skórka, piankowy środek. Słodka, ale nie za słodka (pomimo sporej ilości cukru = uwaga!). Średniowysoki blat bezowy z przepysznym kremem, który w zależności od ochoty i tego co mamy w mieszkaniu można przerobić na milion sposobów. W chwili gdy zrobicie dwa blaty…

  • desery,  dla żołądka,  herbatka,  śniadanie i kolacja

    Gofry na słodko i wytrawnie

    Gofry to smak lata i wakacji, uwielbiam je! Jednak za każdym razem, gdy musiałam wydać 10 (albo i więcej) złotych za jednego gofra ze świadomością, że może tu akurat nie będzie mi smakować robiło mi się niemrawo. Nie lubię gofrów, naleśników, ani ciast, które mają charakterystyczny posmak mąki. Zaklejają od wewnątrz, czuję jak mąka mi rośnie w ustach… W ramach spełniania dziecięcych marzeń kupiliśmy gofrownicę (polecam lidlową firmę – SilverCrest, mamy parę ich sprzętów i są wyjątkowo dobre i trwałe, a i cena jest przyjemna 🙂 ) Przeszukałam Internet w celu znalezienia podstawowych składników, aby później przepis lekko urozmaicić. Raz wychodziły za miękkie, raz miałam wrażenie, że składają się z…

  • desery,  dla żołądka,  herbatka

    Drożdżówki z owocami

    Wychodzę z założenia, że gotowanie i pieczenie jest jak muzyka – trzeba poczuć, zamknąć oczy i tworzyć. Dlatego nigdy nie korzystam z przepisów. Przejrzę parę, aby zapoznać się z podstawowymi powtarzającymi się produktami, a potem robię po swojemu. Ma to swoje plusy i minusy. Plusem jest to, że każda potrawa jest dopracowana i inna, minusem jest fakt, że nigdy nie zrobię dwa razy tak samo danej zupy czy ciasta. Stąd cieżko jest mi podać dokładną ilość danych produktów, ponieważ często dodaję na oko i w ostatniej chwili, ale…. Nie ma tego złego, każde masło jest inne, każda szklanka ma inną pojemność, dlatego zachęcam Was do zabawy moimi i swoimi przepisami.…