dla żołądka,  herbatka,  obiady

Pizza na cieście francuskim

Przepis, który jest dowodem, że lenistwo czasami popłaca, a najlepsze rzeczy odkrywa się przez przypadek.

Swojego czasu często jedliśmy pizzę, na domowym cieście, ale na wszelki wypadek trzymałam w lodówce jeden gotowy spód „w rolce”. Kiedyś miałam mało czasu na przygotowanie obiadu, więc stwierdziłam, że jest to idealny moment na wykorzystanie gotowego ciasta. Otworzyłam je i dopiero wtedy zauważyłam, że pomyliłam spód z ciastem francuskim. 

A co mi tam, trujące nie jest, więc się zje. 

I zrobiłam pizzę. 

Od tego czasu jemy tylko pizzę na cieście francuskim, a osoby, które skorzystały z przepisu piszą, że jest to najlepsza domowa pizza 🙂

Ogromnym plusem tego przepisu jest to, że do zrobienia wyśmienitej pizzy potrzebujemy… resztek z lodówki! A drugim plusem jest to, że obojętnie co do niej wrzucimy będzie wyjątkowo smaczna 🙂

3 rzeczy, które jednak musimy mieć, aby wyszła:

  • ciasto francuskie
  • ser mozzarella
  • koncentrat pomidorowy

Reszta to czysta wyobraźnia i pozbywanie się resztek.

Jako przykładowy wariant opiszę Wam nasz dzisiejszy obiad.

Składniki:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 
  • 3/4 dużego słoiczka koncentratu Łowicza (przetestowałam różne, ten jest najsmaczniejszy)
  • 1 duża cebula sałatkowa
  • 2 opakowania mozzarelli
  • 1 duży pomidor
  • świeża bazylia
  • przyprawy

Krok 1: Zaczynamy od zrobienia sosu pomidorowego:

1)  Koncentrat przekładamy do miseczki, dolewamy odrobinę oleju (może być smakowy np bazylia i pomidory) i troszkę wody, tak aby koncentrat był bardziej kremowy

2)  Dorzucamy ulubione przyprawy, u mnie są to: 

  • Sól
  • Pieprz
  • Zioła tajskie (idealne do dań pomidorowych)
  • Czosnek
  • Słodka i ostra papryka
  • Cukier (warto zawsze dodać do dań z pomidorami)
  • Curry (ta sama zasada co z cukrem)

3)  Merdamy i mamy pyszną podstawę do pizzy

Krok 2: Farsz, wnętrze pizzy

To co mamy, u nas znalazła się cebula, pomidor i bazylia. Robiłam już z pieczarkami, kiełbasą, szynką, parówkami, kurczakiem i wszystkimi możliwymi warzywami, które nadają się na pizzę.

Zasada jest jednak jedna – jeżeli mamy coś do podsmażenia, np cebulę, pieczarki, mięso, tj to wszystko czego nie warto jeść ma surowo, to smażymy to jakiś czas przed wyłożeniem na pizzę, aby zdążyło delikatnie ostygnąć, ponieważ pizzę pieczemy tylko 10-15 minut.

W tym przypadku podsmażyłam na złoto cebulkę. W tym celu użyłam oleju Kujawskiego z pomidorami, czosnkiem i bazylią.

Krok 3: Składanie puzzli

Ciasto francuskie warto wyciągnąć z lodówki, gdy już wszystkie składniki mamy pokrojone i/lub podsmażone i chłodniejsze, ponieważ ciasto bardzo szybko robi się nadmiernie klejące.

1. Gdy mamy już nagrzany piekarnik do 200 stopni, wykładamy ciasto francuskie na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. 

2. Równomiernie rozsmarowujemy sos pomidorowy

3. Układamy cebulkę i pomidory (pieczarki, mięso, warzywa) 

4. Rozkładamy równomiernie pokrojony w kostkę ser mozzarella

5. Posypujemy oregano

6. Pieczemy ok 10-15 minut. Patrzymy na brzegi, czy już się zarumieniły 

7. Gdy pizza jest już gotowa ozdabiamy świeżymy listkami bazylii 

Ponieważ pizza raczej jest „wiotka” to potrzebujemy koniecznie talerz, widelec i nóż 🙂 

Nie jestem fanką pizzy bez keczupy, zawsze muszę nim oblać solidnie kawałek, tutaj natomiast nie potrzeba dodatkowych przypraw. Wyjątkiem jest sos czosnkowy (jogurt, odrobina majonezu + świeży czosnek, sól i pieprz) jeżeli mamy pizzę np kebabową 🙂

Smacznego!

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: