desery,  dla żołądka,  herbatka

Tarta owocowa z kruszonką

Przede wszystkim będzie to przepis na kruche ciasto, do którego możemy dodać owoce, na które aktualnie mamy ochotę. Wyjdzie wyśmienita ze śliwkami, malinami, truskawkami, wiśniami, brzoskwiniami, czy z jabłkami.

Najpierw zagniatamy ciasto, które leżakuje w lodówce na czas przygotowywania owoców, następnie łączymy obie części (bez konieczności podpiekania samego spodu!), dodajemy kruszonkę i pieczemy ok 30 minut. 

Szybko i smacznie 🙂

Składniki na kruche ciasto (foremka 24 cm):

  • 20 dag mąki pszennej
  • 1 jajko
  • 100 g masła 
  • 1/2 szklanki cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Składniki na kruszonkę:

  • ok 1/4 kostki masła
  • mąka
  • cukier puder
  • wiórki kokosowe

Nie podam dokładnych ilości mąki i cukru pudru, ponieważ kruszonkę wg mnie powinno robić się na wyczucie. W zależności od tego jakie mamy owoce, kruszonkę można zrobić bardziej słodką, dla kontrastu z kwaśnym środkiem, lub mniej słodką w przypadku słodkich owoców. Jeżeli chodzi o wiórki kokosowe, to dodaję je na sam koniec wyrabiania kruszonki, ok 2 łyżek – najlepsza kruszonka!

Przygotowanie:

1) (ciasto) Do zimnego masła pokrojonego w kostkę dodać mąkę, jajko, cukier, proszek do pieczenia i ekstrakt waniliowy. Zagnieść ciasto (musi mieć konsystencję klejącej się kulki), przełożyć do woreczka spożywczego i wsadzić do lodówki

2) dokładnie umyć owoce i pokroić je w kostkę. Owoców musi być tyle, aby wypełnić foremkę po brzegi

3) (kruszonka) do masła pokrojonego w kostkę dodać 1 czubatą łyżkę cukru pudru i 3 łyżki mąki. W zależności od tego jaką kruszonkę lubimy zwiększać ilość mąki i cukru pudru. Na koniec dodać wiórki kokosowe i uformować w kulkę. Wsadzić kruszonkę do lodówki na czas wyklejania foremki kruchym ciastem

4) (ciasto) foremkę, najlepiej szklaną tartownicę 24 cm, wysmarować masłem i obsypać bułką tartą. Wykleić ją ciastem, dokładnie przyklejając boki. Całość podziurkować widelcem

5) wyłożyć na ciasto owoce i delikatnie je przyklepać

6) (kruszonka) odrywać od kulki spore kawałki, tak aby przykryć wszystkie owoce

7) do nagrzanego piekarnika do 180 stopni przełożyć ciasto i piec ok 30 minut. Warto co jakiś czas zaglądać do ciasta. Gdy pięknie zarumieni się kruszonka, ciasto jest gotowe

Gdy ostygnie można udekorować lukrem, lub podać z kleksem bitej śmietany czy kulką lodów.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: