dla żołądka,  herbatka,  obiady

Kluski śląskie

W jaki sposób wykorzystać ziemniaki, które zostały z obiadu? Zrobić z nich puree, dodać skrobię ziemniaczaną, jajko i kolacja gotowa 🙂 

Ja dodatkowo dodaję masło i odrobinę mleka, aby były delikatniejsze.

Większość zna ten przepis, ale może trafi się jedna duszyczka, która zawsze ma problem z ziemniakami i koniec końców lądują w koszu na śmieci. 

Lubię kluski śląskie, ponieważ nie ważne czy zostały nam trzy małe ziemniaczki, czy trzy kilo, to kluski zawsze wyjdą pyszne. Można do nich dorobić sos, albo wykorzystać ten z obiadu. Ewentualnie można polać masłem, położyć na nie masło czosnkowe, albo posypać koperkiem. 

Ile pomysłów tyle opcji smakowych. Dodam tylko, że ziemniaki (jak i pozostałe warzywa) są o niebo lepsze, gdy są gotowane w parowarze 🙂

Składniki:

  • ziemniaki, mogą być już zrobione na puree, albo te w większych kawałkach
  • skrobia ziemniaczana
  • jajko
  • masło, mleko, sól lub inne przyprawy (opcjonalnie)

Przygotowanie:

  1. rozgnieść ziemniaki na puree (dodać masło, mleko, przyprawy) i dokładnie uklepać w garnku
  2. podzielić nożem ziemniaki na 4 części i jedną z nich wyciągnąć z garnka
  3. w lukę po 1/4 ziemniaków wsypać skrobię ziemniaczaną
  4. wrzucić z powrotem ziemniaki, które przed chwilą wyciągnęliśmy (najlepszy sposób, aby proporcje skrobi do ziemniaków się zgadzały) i dodać jajko
  5. uformować kulki (najlepiej w wielkości sporego żółtka) i zrobić w nich wgłębienie. Można zrobić je palcem, albo okrągłym przyrządem kuchennym, np. drewienkiem do miodu, albo zatyczką do wina.
  6. kluski wrzucić do gotującej się osolonej wody z odrobiną oliwy (mniej się kleją po wyciągnięciu) i gotować ok 3 min od wypłynięcia
  7. po ugotowaniu przelać zimną wodą
  8. jeżeli w danym momencie nie jemy wszystkich klusek, warto przełożyć je jedna koło drugiej na wysmarowany oliwą talerzyk

Ile dodać jajek? Ja dodaję 1 jajko na każde 1/2 kg ziemniaków

Ile masła i mleka? W zależności od ilości ziemniaków, tutaj trzeba dodać na oko i na smak.

Smacznego 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: