dla żołądka,  herbatka,  śniadanie i kolacja

Chleb z siemieniem lnianym i słonecznikiem

Pyszny, chrupiący i aromatyczny domowy chleb. Kto nie lubi? Chyba każdy woli taki, niż gumowaty sklepowy. Jednak nie każdemu wychodzi. Poniżej znajdziecie przepis na prosty chleb, który na pewno Wam wyjdzie 🙂

 

Składniki na chleb:

300 g mąki pszennej typ 500

200 g mąki pełnoziarnistej chlebowej typu 2000

2 opakowania drożdży suchych (2x7g) – na 1 opakowaniu również wyjdzie

1 łyżka cukru

1 łyżeczka soli

3 czubate łyżki płatków owsianych

3 łyżki siemienia lnianego

3 łyżki ziarna słonecznika

400 ml ciepłej wody

 

Składniki do wyłożenia foremki:

masło, bułka tarta i otręby (np. gryczane)

Forma keksowa ok 20×10 cm

 

Przygotowanie:

 

Krok 1: Uszykuj 400 ml wody i odlej z tego 1/3 szklanki. Dodaj do szklanki drożdże, łyżkę mąki i cukru. Odstaw na 5 minut.

Krok 2: Wymieszaj w misce pozostałe składniki.

Krok 3: Dodaj do miski rozczyn z drożdży i porządnie wymieszaj dostarczając sporą ilość tlenu do ciasta („ubijaj” ciasto łyżką)

Krok 4: Odstaw ciasto w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką na 30 minut.

Krok 5: Po tym czasie wymieszaj jeszcze raz ciasto (będzie ono dość mocno klejące) i przełóż do wyłożonej bułką tartą i otrębami foremki. Uderz parę razy foremką o blat stołu, aby wyrównać ciasto. Przykryj ściereczką i pozwól mu ponownie wyrosnąć (ok 10 minut).

Krok 6: Chleb piecz w 200 st i przez 1 godzinę.

 

Uwaga!

  1. Chleb można od razu po upieczeniu wyciągnąć z piekarnika. Ciepły kroi się zdecydowanie gorzej, dlatego pozwól mu ostygnąć.
  2. Możecie kombinować z dodatkami, aby urozmaicić Wasz chleb.
  3. Jeżeli konsystencja chleba pozwoli (gdy jest mniej dodatków jest bardziej klejący, gdy więcej bardziej zwięzły) możecie go piec bez blaszki. Formujecie ciasto w wałek i pieczenie na blaszce, ok 30-40 minut – trzeba obserwować chleb 🙂

Dodaj komentarz

%d bloggers like this: