desery, herbatka, kuchnia, śniadanie i kolacja

Gofry na słodko i wytrawnie

Gofry to smak lata i wakacji, uwielbiam je! Jednak za każdym razem, gdy musiałam wydać 10 (albo i więcej) złotych za jednego gofra ze świadomością, że może tu akurat nie będzie mi smakować robiło mi się niemrawo. Nie lubię gofrów, naleśników, ani ciast, które mają charakterystyczny posmak mąki. Zaklejają od wewnątrz, czuję jak mąka mi rośnie w ustach…

W ramach spełniania dziecięcych marzeń kupiliśmy gofrownicę (polecam lidlową firmę – SilverCrest, mamy parę ich sprzętów i są wyjątkowo dobre i trwałe, a i cena jest przyjemna 🙂 )

Przeszukałam Internet w celu znalezienia podstawowych składników, aby później przepis lekko urozmaicić. Raz wychodziły za miękkie, raz miałam wrażenie, że składają się z samej mąki itd. W końcu udało mi się znaleźć idealne proporcje 😀

Gofry są jednocześnie ciężkie i puszyste, delikatne i chrupiące, a do tego pachną delikatnie wanilią 🙂

*

Co potrzebujemy?:

2 szklanki przesianej mąki

2 szklanki mleka (ja robię na migdałowym)

2 łyżki cukru

1/3 szklanki oleju z pestek winogron

1 płaska łyżka proszku do pieczenia

1 łyżka ekstraktu z wanilii/ cukru z prawdziwą wanilią/ cukru wanilinowego

szczypta salo

2 jajka (oddzielnie żółtka i białka)

Przygotowanie:

Krok 1: Wymieszać wszystkie składniki oprócz białek

Krok 2: Ubić białka na sztywną pianę z odrobiną soli i dodać do masy delikatnie mieszając

Krok 3: Rozgrzać gofrownicę i piec do czasu, aż gofry będą złote

Krok 4: Studzić na kratce (dzięki temu nie kapcieją)

Wytrawne gofry?

Czemu nie! Jeżeli lubicie gofry w wersji wytrawnej, wystarczy pominąć cukier i wanilię. Możecie dodać do ciasta swoje ulubione przyprawy – idealnie pasuje bazylia, zioła tajskie czy prowansalskie.

Zamiast bitej śmietany i owoców, możecie polać gofry leczem (pycha!), gzikiem, warzywami w sosie curry i czym dusza zapragnie 🙂

Po starciu żółtego sera i zrobieniu pasty pomidorowej gofry smakują jak mini pizza!

PS Polecam nalewać ciasto pojemniczkiem z dziubkiem, zdecydowanie szybciej i sprawniej idzie niż nalewanie chochelką

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.