Sprzątając kuchnię natknęłam się na smutnego, samotnego gigantycznego ziemniaka i dwa zielone ogórki. Co z nich zrobić?
Zupę!
Nigdy wcześniej nie robiłam zupy ogórkowej z zielonych ogórków, zawsze były to kiszone, więc ugotowałam obiad całkowicie na oko i na czuja. Jak się okazało – zupa jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnej ogórkowej, ponieważ jest mniej kwaśna, a do tego bardziej ogórkowa 🙂
Przede wszystkim kolejny raz sprawdził się pomysł robienia domowej podstawy do zup. Co to takiego? Przeczytajcie ten post.
*
Co potrzebujemy do zupy?
1 podstawę do zup
1 wielkiego ziemniaka, albo dwa średnie
2 większe zielone ogórki
3 liście laurowe
5 kulek ziela angielskiego
2 kostki wegańskiego bulionu
2 łyżki koperku
sól i pieprz
1,5-2 litrów wody
*
Przygotowanie zupy:
Krok 1: Do miski wlej wodę, wrzuć mieszankę warzywną, kostki rosołowe, pokrojonego w kostkę ziemniaka i przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na mniejszym ogniu ok 25 minut.
Krok 2: Pokrój w plasterki ogórka razem ze skórką (wcześniej porządnie ją wyparz) i dorzuć do zupy. Gotuj ok 20 minut.
Krok 3: Wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dorzuć 2 łyżki koperku i zblenduj zupę.