herbatka, kuchnia, obiady

Zupa krem z zielonych ogórków

Sprzątając kuchnię natknęłam się na smutnego, samotnego gigantycznego ziemniaka i dwa zielone ogórki. Co z nich zrobić?

Zupę!

Nigdy wcześniej nie robiłam zupy ogórkowej z zielonych ogórków, zawsze były to kiszone, więc ugotowałam obiad całkowicie na oko i na czuja. Jak się okazało – zupa jest zdecydowanie lepsza od tradycyjnej ogórkowej, ponieważ jest mniej kwaśna, a do tego bardziej ogórkowa 🙂

Przede wszystkim kolejny raz sprawdził się pomysł robienia domowej podstawy do zup. Co to takiego? Przeczytajcie ten post.

*

Co potrzebujemy do zupy?

1 podstawę do zup

1 wielkiego ziemniaka, albo dwa średnie

2 większe zielone ogórki

3 liście laurowe

5 kulek ziela angielskiego

2 kostki wegańskiego bulionu

2 łyżki koperku

sól i pieprz

1,5-2 litrów wody

*

Przygotowanie zupy:

Krok 1: Do miski wlej wodę, wrzuć mieszankę warzywną, kostki rosołowe, pokrojonego w kostkę ziemniaka i przyprawy. Doprowadź do wrzenia, a następnie gotuj na mniejszym ogniu ok 25 minut.

Krok 2: Pokrój w plasterki ogórka razem ze skórką (wcześniej porządnie ją wyparz) i dorzuć do zupy. Gotuj ok 20 minut.

Krok 3: Wyciągnij ziele angielskie i liście laurowe, dorzuć 2 łyżki koperku i zblenduj zupę.

Dodaj komentarz