desery, herbatka, kuchnia

Drożdżówki z owocami

Wychodzę z założenia, że gotowanie i pieczenie jest jak muzyka – trzeba poczuć, zamknąć oczy i tworzyć. Dlatego nigdy nie korzystam z przepisów. Przejrzę parę, aby zapoznać się z podstawowymi powtarzającymi się produktami, a potem robię po swojemu.

Ma to swoje plusy i minusy. Plusem jest to, że każda potrawa jest dopracowana i inna, minusem jest fakt, że nigdy nie zrobię dwa razy tak samo danej zupy czy ciasta.

Stąd cieżko jest mi podać dokładną ilość danych produktów, ponieważ często dodaję na oko i w ostatniej chwili, ale…. Nie ma tego złego, każde masło jest inne, każda szklanka ma inną pojemność, dlatego zachęcam Was do zabawy moimi i swoimi przepisami. Róbcie również na oko sugerując się tym ile ja dodałam mąki, masła czy przypraw. Każdy ma inny smak, inny gust i inne potrzeby kulinarne 🙂

Zamknij oczy i skosztuj potrawy na każdym jej etapie, a odkryjesz prawdziwą przyjemność z gotowania i pieczenia!

Jak zrobić pyszne drożdżówki? Oczywiście… na oko 🙂

Ciasto:

2 opakowania suchych drożdży

120 ml mleka (ja robię na migdałowym)

250 g mąki + trochę

1 całe jajko

50 g cukru kryształ

50 g masła

szczypta soli

*

Kruszonka:

40 g masła

3 łyżki mąki + trochę

3 łyżki cukru pudru + trochę

*

Lukier (całkowicie na oko i do smaku):

sok z cytryny

woda

cukier puder

*

+ owoce

u mnie jagody i wiśnie

mogą być mrożone, ważne aby wyciągnąć je wcześniej, aby oddały większość wody

 

+ 1 żółtko wymieszane z 1 łyżką mleka

*

Co oznacza hasło „+trochę”?

Jest to ilość danego produktu, którą dosypujecie na oko, tak aby kruszonka uzyskała miłą, kruchą konsystencję, która bez problemu odkleja się od ręki.

Natomiast w przepisie na ciasto, pod koniec wyrabiania ciasta dodajecie tyle mąki, aby ciasto odchodziło od ścianki miski.

Przygotowanie ciasta:

Krok 1: Mieszacie przesianą mąkę, sól, drożdże i cukier.

Krok 2: Dodajecie jajko, roztopione chłodne masło i lekko podgrzane mleko

Krok 3: Wyrabiacie ciasto przy pomocy haków

Krok 4: Gdy ciasto uzyska jednolitą konsystencję dodajecie po łyżce mąki ciągle mieszając, tak aby ciasto utworzyło kulkę łatwo odchodzącą od ścianek miski

Krok 5: Zostawiacie ciasto na 25 minut pod ściereczką do wyrośnięcia.

*

Krok 6: Wyciągacie ciasto z miski i ponownie ręcznie wyrabiacie

Krok 7: Dzielicie ciasto na 4 części (jeżeli chcecie drożdżówki po byku), albo na 6 części (wtedy wyjdą średniej wielkości)

Krok 8: Tworzycie 1,5 centymetrowe wężyki z ciasta i zwijacie drożdżówki (warto posmarować wodą wewnętrzną krawędź, wtedy ciasto ładnie się sklei)

Krok 9: Układacie na papierze kuchennym i palcami tworzycie wgłębienie na owoce

Krok 10: Układacie owoce, zabieracie się za kruszonkę i wstawiacie piekarnik na 180 stopni bez termoobiegu

Przygotowanie kruszonki:

Krok 11: Kroicie masło na mniejsze części, dodajecie mąkę i cukier puder

Krok 12: Stopniowo wyrabiając kruszonkę dodajecie po tyle samo mąki i cukru, aż do uzyskania łatwo odchodzącego od ręki ciasta

Krok 13: Wymerdanym żółtkiem z mlekiem smarujecie ciasto drożdżówki, aby się nie spaliło i zyskało piękną złotą skórkę

Krok 14: Posypujecie drożdżówki kruszonką

Krok 15: Wstawiacie do nagrzanego piekarnika i pieczecie ok 13-18 minut w zależności od sprzętu, warto zaglądać po 10 minutach, aby w odpowiednim momencie wyciągnąć

Przygotowanie lukru:

Krok 16: W zależności od tego jaki lubicie lukier, czy bardziej cytrynowy czy słodki, mieszacie wodę/cytrynę z cukrem pudrem, aż do uzyskania ulubionej konsystencji – ja uwielbiam gęsty

Krok 17: Lekko ostudzone drożdżówki polewacie lukrem

Mniam!

 

Dodaj komentarz