herbatka, kuchnia, napoje

Mleko roślinne

Idąc do sklepu po mleko roślinne czasami, aż włos się jeży. Ceny wysokie, a skład często bardzo długi i chemiczny.

Pewnie większość z Was myśli, że zrobienie mleka wegańskiego jest tak samo mozolne jak dojenie krowy (doiłam, to wiem 🙂 ) – nic bardziej mylnego!

Mleko roślinne możemy zrobić w bardzo prosty i tak naprawdę szybki sposób!

Co potrzebujemy?

W zależności od tego jakie mleko chcemy, są to: wiórki kokosowe, migdały, płatki (orkiszowe, owsiane, żytnie, jaglane) lub orzechy.

Do tego: miskę, sitko, gazę (pół metrowej), blender i butelkę.

Zasada jest jedna – na 200 g produktu przypada 1,2 litra przegotowanej wody.

Co i jak? Krok po kroku

(na przykładzie mleka kokosowego)

1. Zalej wodą wiórki kokosowe

2. Odstaw na noc (pod przykryciem) do lodówki

3. Rano przelej zawartość do blendera i zblenduj

4. Przecedź całość przez sito (najlepiej wyłożone gazą)

5. Odciśnij mleko z gazy

 

I już masz przepyszne, zdrowe dwuskładnikowe mleko roślinne!

Dokładnie w ten sam sposób zrobisz mleko z płatków i orzechów nerkowca.

Wyjątkiem jest mleko z migdałów i orzechów laskowych, ponieważ mają gorzką i twardą łuskę, której chcemy się pozbyć ze smaku mleka.

W tym przypadku:

1. Zalej orzechy, migdały 500 ml wody

2. Odstaw na noc (pod przykryciem) do lodówki

3. Rano wylej wodę, a migdały, orzechy przesyp do blendera

4. Zalej 1,2 litrem wody i zblenduj

5. Przecedź całość przez sito (najlepiej wyłożone gazą)

6. Odciśnij mleko z gazy

 

Mleko przelej do butelki i przechowuj w lodówce do 2 dni 🙂

A poniżej fotorelacja krok po kroku 🙂

Mleko idzie leżakować do lodówki na noc 

Dodaj komentarz

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.